No categories

No categories

Minkä ikäinen olet vuonna 2030?

Cristina Andersson

11.09.2012

Jos vastauksesi on “siinä 40 nurkilla” niin sinun pitäisi kiinnittää erityistä huomiota nyt tehtävään tulevaisuusselontekoon.

Pääministeriltä haluan kysyä: kuinka monta vuoden 2030 nelikymppistä ryhmässä on? Itsehän olet silloin jo kuudenkympin korvilla. Rakennatko tulevaisuutta myös sen ajan nelikymppisille?

Nyt puhutaan syrjäytyneistä nuorista. Aika ikävällä tavalla, mielestäni. Heidät on tungettu”häviäjien” lokeroon vaikka mistä me voimme tietää ovatko he omasta mielestään häviäjiä tai edes syrjäytyneitä. Ehkä todellisia syrjäytyneitä olemme me, jotka yritämme tunkea nuoria siihen laatikkoon, joka meille itsellemme on tuttu ja turvallinen?

Joku tutkija ilmoitti jo taannoin, että tällaisia häviäjänuoria olisi jopa 50000. Mutta miten ihmeessä joku kehtaa sanoa noin? Keitä sitten ovat voittajanuoret? Tai voittaja-aikuiset?

Ennen meille opetettiin että suomalaisuus on synnynäinen voitonlahja. Että on lottovoitto syntyä suomalaiseksi. Nyt voittajat ovat niitä, jotka eivät ole joutuneet yhteiskunnan hyväksynnän ulkopuolelle ja pystyvät osoittamaan sen. Vaikkapa merkkivaatteilla.

Haloo! Tuohan on ihan sairasta. Onkohan tutkija tullut ajatelleeksi, että merkkivaatteessa kulkeva nuori tyttö tai poika on saattanut saada hienot vetimet ylleen tarjoamalla seksiä merkkivaatteen tai ravintolaillan hinnalla? Voittajako?

Minun ymmärtääkseni voittaja on sellainen, joka on kilvoittemalla omien lahjojensa ja taitojensa avulla kokenut ja saavuttanut jotain itselleen ainutlaatuista. Sellaista, joka säteilee hyvää energiaa myös ulospäin. Tutkija sanoi, että syrjäytyneitä häpeäjä nuoria saattaa olla jopa 50000. Kammottava luku, mutta kuinka monella noista nuorista olisi lahjakkuutta ja intoa olla mukana, jos hän saisi ilmaista sitä, mikä hänessä on parasta. Kuinka moni näistä nuorista soittaa vaikkapa kitaraa yksi sängyllään ja haaveilee, että ollapa mukana jossain bändissä. Soittamassa toisten kanssa.

Ben Furman opetti minulle, että ei ole väliä mistä aloitetaan, kunhan päästään hyvään prosessiin. Eikö näiden häpeäjä nuorten “pelastaminen” kannattaisi aloittaa siitä, mikä heille tuntuu omimmalta? Sen sijaan, että katsotaan, että heidät pitää saada johonkin yleisesti hyväksyttyyn “voittajien” ryhmään, tyrkyttämällä jotain ulkokohtaista koulutusta tai ohjausta. Puhumattakaan “arjen tekemisestä” tai “niskasta kiinni ottamisesta”.

Tämä outo kahtiajako voittajiin ja häviäjiin syyllistää paitsi niitä, jotka ovat yhteiskunnan rattaiden ulkopuolella myös niitä, jotka ovat niitä “voittajia”. Omalla, usein kovalla työllään ja sitkeällä kehittymisellä, menestystä saavuttanutta henkilöä pidetään väärin perustein ylimielisenä ja välinpitämättömänä itseään heikompien tilanteesta. Lukekaa todellisten voittajien elämänkertoja niin saatte tietää minkälaisiin uhrauksiin he ovat elämässään joutuneet saavuttaakseen sen, minkä he ovat saavuttaneet.

Viidenkymmenentuhannen nuoren joukossa ei ole yhtään häpeäjää eikä häviäjää. Siellä on monta tarinaa, jotka odottavat päivänvaloa. Siellä on tuhansia lahjakkuuksia ja upeita kykyjä, jotka haluavat päästä mukaan – ei siihen kilpailuun, minkä tutkija määrittelee kilpailuksi ja kilpailuyhteiskunnaksi – sellaiseen kilpailuun, joka on positiivista ihmisten yhteentulemista ja taitojen ja kykyjen yhdessä koettelemista, tavoitteena löytää aihioita tulla paremmaksi.

Väitän, että nämä 50000 nuorta eivät ole syrjäytyneet yhteiskunnasta. Yhteiskunta on syrjäytynyt heistä. Nämä nuoret ovat tulevaisuutemme – kannattaisiko yhteiskunnan muuttaa ajatteluaan heidän vuokseen?

Meille kaikille: antakaamme voittajien olla voittajia. Siis he, jotka ovat aidosti omilla kyvyillään tulleet johonkin ainutlaatuiseen ja arvokkaaseen. Niistä ihmisistä saamme upeaa esikuvallisuutta elämään ja työhön.

ps. Päätös lopettaa taideaineiden opetuksen aloituspaikkoja on todella julma ja väärä. Tämä päätös syrjäyttää nuoria entisestään niistä asioista, joihin heidän sielunsa palaa. Sitäpaitsi – tulevaisuudessa, jo lähitulevaisuudessa, tarvitaan nimenomaan luovasti taitavia ihmisiä. Yksinkertaiset hommat siirtyvät – ensin halpamaihin, sitten roboteille. Taideaineet valmistavat ihmisiä myös muiden luovien alojen osaajiksi.

Cristina A. 11.9.2012

Comments are closed.