No categories

No categories

Outo, hullu ja eriskummallinen

Cristina Andersson

09.10.2012

Viisi vuotta sitten ajattelin asioita, joita yritys, joille niitä puhuin toteuttaa tänään. Silloin viisi vuotta sitten, he eivät ymmärtäneet mistä puhuin. Tänään ajattelen asioita, joita joku toteuttaa menestyksellisesti viiden vuoden kuluttua. Pidän itseäni boheemina ajattelijana – visionäärinä.

Joskus tapaan muita kaltaisiani. Silloin keskustelemme oudoista asioista. Sellaisista, joista ei vielä puhuta ja joita suurin osa ei ymmärrä. Visioimme, hahmotamme ja kuvailemme. Vetoamme kansainvälisten tietäjien näkemyksiin. Silloin meistä tuntuu hyvältä, olemme omiemme seurassa.

Seminaareissa ja median haastatteluissa ei outoja boheemeja juurikaan näy – eihän toki ole myyvää, jos esitetään sellaista, josta tulevaisuuden taivaanrannalla näkyvä ilmiö on vasta hahmo – ei vielä kirkastunut ja konkreettinen ilmiö.

Tulevaisuusselonteon kehittelyä seuratessani olen ihmeissäni, kun aika selkeätkin tulevaisuuden trendit, kuten eksponentiaalisesti kehittyvät teknologiat, ovat poissa. Onko selonteon tekjöiden joukossa ylipäätään henkilöitä, jotka ymmärtävät eksponentiaalisuuden ja mitä se voisi tarkoittaa?

Ja mietin: mitä ihmettä nämä teknologiat tarkoittavat ihmiselle? Voittaako ihminen eksponentiaalisesti kehittyvän koneen? Sitten puhun siitä. Miten tärkeitä ovat oudot ja hullut, Nicola Teslan kaltaiset, ihmiset. He, jotka muuttavat maailman tulemalla yhteen hämmästyttävin ja maailmaa mullistavin tavoin. Emme ymmärrä heidän puhettaan ja heidän esittelemänsä ihmevekotin menee aivan yli hilseen. Mutta juuri tuo ihmevempele saattaa olla yksi kansakunnan hyvinvointia ja yhteiskunnan kestävää kasvua edistävistä menestystuotteista.

Vuosi sitten tapasin oudon keksinnön tehneen keksijän. Veronmaksajien varoilla kustannettu innovaatiojärjestelmä näytti hänelle ovea. He eivät alkuunkaan ymmärtäneet mistä on kysymys. Pienen auttavan eleen ansiosta keksinnön arvon ja potentiaalin ymmärtänyt nerokas yrittäjä löytyi – emme tiedä mitä yhteistyö tuottaa, mutta se voi olla hienoa.

Tulevaisuutta ei tehdä pelkästään selkeitä lauseita esittämällä ja markkinointi-ihmisten puheilla. Ne ovat menneen ajan kuvausta. Tulevaisuuden rakennuskiviksi tarvitaan outoja sanoja, epämääräisiä lauseita ja hämmästyttäviä hahmotelmia. Niistä alkaa kehittyä uutta.

Henry Thoreau sanoi: “Olet rakentanut pilvilinnan – hienoa! Nyt rakenna sen alle perustukset.” Tulevaisuudentekijöiksi tarvitaan enemmän boheemeja pilvilinnojen rakentajia. Osaavia perustusten tekijöitä löytyy kyllä.

Here’s to the crazy ones, the misfits, the rebels, the troublemakers, the round pegs in the square holes… the ones who see things differently — they’re not fond of rules… You can quote them, disagree with them, glorify or vilify them, but the only thing you can’t do is ignore them because they change things… they push the human race forward, and while some may see them as the crazy ones, we see genius, because the ones who are crazy enough to think that they can change the world, are the ones who do. – Steve Jobs

Cristina Andersson, Munkkiniemessä 9.10.2012

Comments are closed.