No categories

No categories

Rikos nimeltä yritys

Ville Tolvanen

22.09.2013

Meillä on yhdessä vielä pitkä matka yrittäjien, yrittämisen, yritysten ja onnistumisten ymmärtämiseen. Opin jo Helsingin Kauppakorkeakoulussa lauseen ”mitä enemmän tiedät, sitä vähemmän yrität.” Silti tuntuu siltä, että juuri nyt Suomi tarvitsee paljon enemmän niin yritystä, yrityksiä kuin yrittäjiäkin.

Yrittäminen on niin vaikeaa, että sitä kannattaa ehdottomasti markkinoida. Yrittäjänä toimiminen ei missään tapauksessa sovi kaikille, ja siksi siihen ryhtyviä on syytä arvostaa isolla kädellä. Yrittämisellä saattaa olla raskaita vaikutuksia terveyteen, talouteen ja ihmissuhteisiin. Tilastojen mukaan moni epäonnistuu yrityksen omistajana. Sitäkin tulisi arvostaa entistäkin enemmän. Olli Muurainen tai Mika Mäkeläinen edustavat menestyvien yrittäjien heimoa, jotka ovat valmiita venymään lähes mahdottomiin suorituksiin yritystensä puolesta. Kohtalo tottelee komentamista, koska asiat hoidetaan niin hyvin, ettei epäonnistumiselle jää mahdollisuuksia. Luonnollisesti nopeat epäonnistumiset, jatkuva säätäminen ja puutarhurin varmat otteet pitävät yritykset vuodesta toiseen menestyvinä.

Yrittäminen on asenne. Se toimiiko yrittäjänä vai yrittääkö yrityksen tai yhteisön sisällä on toisarvoista. Keskeisintä on hahmottaa miksi kannattaa yrittää ja mitä kaikkea hyvää yrittäminen voi luoda. Olemme siirtymässä aikaan, jossa lakikirjan teksti yrityksen tehtävä on tuottaa voittoa omistajille on yhtä ajankohtainen kuin pähkinäsaaren rauha. Tarvitsemme yrittäjiä, yrityksiä ja yhteisöjä työllistämiseen, uuden kehittämiseen, uusiin notkeisiin rakenteisiin ja tuottavuuden parantamiseen. Yrityksestä on tehtävä verbi substantiivin sijaan. Yrittämisestä on vihdoinkin tehtävä arvokasta. Yrittämisestä on palkittava paremmin kuin yrittämättä jättämisestä.

Sain raikasta palautetta. Joku kirjoitti ihan hienosti nimellään Tolvasen olevan sellainen minä-minä-minä mies, joka kyllä vetoaa konsulttina keski-ikäisiin miehiin. Arvostin palautetta ja pohdin hiukan että mitenkähän se nyt niin itserakkaana välittyy. Ehtivät todeta, että onhan sen konsultin jotain pauhattava leipänsä eteen. Aivan niin, minäkin yritän tehdä leipäni ja ajatuksistani vouhkaaminen on ihan keskeinen osa yrittäjän arkea. On helpompi antaa kiinnostuneiden asiakkaiden löytää allekirjoittanut kuin etsiä neulaa heinäsuovasta.

Miksi pohdimme usein, että jonkun yrityksen onnistumisessa on jotain väärää. ”Se sai sen niin helposti.” Helppohan sen on sanoa kun on niin suosittu.  Helppo sanoa kun on rahansa tehnyt. Jne. Suomalainen rankaisee yrityksen onnistumisesta. Muutamia huomioita matkan varrelta.

Kysyn usein työpajoissa, kuinka moni olisi valmis nousemaan ylös ja esittämään oman kappaleensa? Harvoin löytyy vapaaehtoisia. No kuinkahan helppo se on olla jare henrik tiihonen ja esiintyä Cheek:inä tuhansille joista ainakin puolet pitävät muka ihan paskana?

Miksi laulaja, esiintyjä, kirjailija tai konsultti ei saisi etsiä itselleen yleisöjä levittämällä osaamistaan? Onhan absurdia vaatia ettei kukaan saa kuulla laulua, lukea kirjoitettuja tarinoita tai nähdä hyvää esitystä? Miksi tuomitsemme usein jonkun liian tyrkkynä, kaupallisena tai aktiivisena? Onko jokaisen tienaavan pakko esittää alkoholisoitunutta köyhää kansan arvostuksen saavuttaakseen? ”Maakuntien” menestyvimmistä bändeistä suuri osa asustaa pääkaupunkiseudulla. Imagoon on vain hyvä kuulua maakuntien mies.

Sain palautetta myös tuntemaltani pankkiirilta. Kertoi pitävänsä ajattelustani, muttei ymmärrä miksi jakelen ajatuksiani ilmaiseksi verkossa. Laitoin isolla savitauluuni muistutuksen, etten koskaan kysy neuvoa yrittämiseen rahamieheltä. Rahamiehet laskevat tehtaiden, koneiden ja yritysten sivutuotetta tulosta jotka syntyvät hyvästä yrittämisestä. He osaavat laskea paljonko joku tuottaa, mutteivät osaa arvostaa kaikkea muuta mitä yrittäminen synnyttää. Hyvä yrittäjä pohtii vaikutuksia päivän, vuoden, viiden ja kymmen vuoden päähän. Pitää pohtia tuloksen ohella mitä yrittäminen synnyttää ja mihin yrittäminen vie yrittäjän elämän. On pajon muutakin kuin tulos tai tasearvo.

Arvostan kaikkea yrittämistä rakenteesta, statuksesta tai sisällöstä riippumatta. Erityisesti arvostan heitä, jotka omistavat elämänsä taiteen, kulttuurin, tekemisen tai talouden yrittämiselle. Annetaan erityinen arvo kaikille heille, jotka yrittävät jotain meidän kaikkien puolesta ja muiden mutinoista huolimatta. Ave yritys!

 

Comments are closed.